Boşanma Davalarına Delil Toplama
Aile toplumun temel taşıdır. Nitekim birbiri ile anlaşamayan çiftler, daha sağlıklı bir gelecek inşa edebilmek adına boşanma yoluna başvururlar. Boşanma davaları ülkemizde Medeni Kanun hükmünde değerlendirilmektedir. 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren bu Medeni Kanun’da 6 tane, kabul görmüş boşanma sebebi bulunuyor. İşte bu sebepler.
1- Aldatma
Madde 161’de yer alan hükme göre eşlerden biri, diğerini aldattığında, evlilik sonlandırılabilir. Ancak aldatılan taraf, aldatıldığını öğrendiği tarihten itibaren 6 ay, zina gerçekleştikten 5 yıl sonra dava hakkı kaybedilir. Yani zina eylemi gerçekleşse dahi affeden tarafın dava açma hakkı sonlanmış olacaktır.
2- Hayata Kastetme, Kötü ya da Onur Kırıcı Davranma
Madde 162’de yer alan hükme göre eşlerden biri, diğerinin canına kast eder, kötü davranışta bulunur ya da onurunu kırar ise, mağdur taraf dava açma hakkına sahip olur. Aynı şekilde boşanma nedenine konu olan halin, hak sahibi eş tarafından öğrenilmesinin üzerinden 6 ay, bu halin gerçekleşmesi üzerinden de 5 yıl geçtikten sonra dava hakkı sonlanır. Eğer eş önce affeder, sonra dava açmaya karar verirse, aynı şekilde hakkını kaybeder.
3- Suç İşleme, Haysiyetsizlik
Madde 163’te yer alan hükme göre de eşlerden biri onur kırıcı bir suç ilerse ya da haysiyetsiz davranışlar içerisine girer ise diğer eşin onunla birlikte yaşaması beklenemez. Bu durumda mağdur olan eşin her daim dava açma hakkı saklı tutulur.
4- Terk Etme
Bu hüküm 164. Maddede yer almaktadır. Ter iki farklı şekilde ele alınır. Haklı bir gerekçe bulunmaksızın birlikte yaşanılan konuta 6 aydan fazladır uğramayan, gelmeyen ve gelmeye niyeti olmayan taraf terk etmiş sayılır. Hâkim ihtarda bulunsa dahi evine dönmez ise mağdur taraf dava açabilir. Eğer bir taraf diğer tarafı evden gitmeye zorlar ise ya da geri dönmesini bir takım sebepler ile engeller ise bu defa evde kalan taraf terk etmiş sayılır. Dava açma hakkı evi terk etmek zorunda kalan tarafa verilir. Boşanma davasının açılabilmesi için belirlenen sürede 4. Ay bittikten sonra hâkim tarafından ihtar yapılır. Terk eden kişinin 2 ay içinde konuta geri dönmesi istenir. Eğer ihtar yapıldıktan sonra 2 ay geçmesine rağmen hala dönüş yapılmadıysa dava hakkı doğar.
5- Akıl Hastalığı
Eğer eşlerden biri akıl hastalığına yakalandıysa ve diğer eş için hayat zorlaştıysa yine dava hakkı doğar. Ancak akıl hastalığının tedavi edilemeyeceği resmi kurumlar tarafından belgelenmelidir. Madde 165.
6- Evlilik Birliğinin Sarsılması Durumu
Madde 166’da yer alan hükme göre, çiftlerin birlikte bir hayat sürdürmeleri imkânsız boyuta ulaşmış ise her iki taraf da dava açabilir. Eğer dava açan taraf daha kusurlu bulunur ise, davalı tarafın itiraz hakkı bulunur. Eğer evlilik üzerinden 1 yıl geçmiş ise ve her iki taraf da boşanmayı istiyor ise dava açılabilir. Bu dava her iki taraf tarafından da açılmalıdır. Mahkeme her iki tarafı da dinler ve özgür iradeleri ile boşanmalarına hüküm verir ise boşanmayı gerçekleştirir. Bu da evlilik birliğinin temelden sarsıldığı durumlara örnektir.
Boşanma Davalarında Dedektiflik Hizmetleri
Eğer boşanma davasında eşinizin kusurlu olduğunu hâkim karşısında ispat etmek isterseniz bizlerden destek alabilirsiniz. Yasal olarak delil toplama hizmetlerimizden faydalanırken, bu süre zarfında alınan tüm aksiyonların belli bir gizlilik çerçevesinde kalacağından da emin olabilirsiniz. Avukatınızın hem maddi, hem de manevi tazminat taleplerinize yanıt verebilmesi için talep ettiği fiziki tüm bilgi ve belgelerin toplanmasında hizmetinizdeyiz.